Tanıtım Nedir? Nasıl Yapılır? Yöntemleri Nelerdir?

Tanıtım pek çok şekilde tanımlanabilir, ancak bunu pazarlama açısından görmek en uygunudur. En basit haliyle, tanıtım, çeşitli medya araçlarıyla genel kamuoyuna veya hedef kitlelere bilgi ve bilgi ve farkındalık yaratmayı içerir.

Tanıtım, mesajı daha güvenilir bir biçimde kitleye yaymak için etkili bir ortamdır. İnsanlar, tanıtımın verdiği haberlere daha fazla güveniyorlar. Tanıtımın güvenilirlik düzeyi, reklamcılıktan ve diğer pazar tanıtım araçlarından çok daha yüksektir. İnsanlar üçüncü tarafların bağımsız olarak söylediklerine daha fazla güvendiklerini ifade ediyor. Doğrudan üçüncü taraflarca gazeteler, dergiler, televizyon veya radyo aracılığıyla ortaya çıkar. Önyargısızdır.

Firma tanıtım için ödeme yapmak zorunda değildir. Tanıtımla ilgili dolaylı maliyetler diğer tanıtım yöntemlerinden çok daha düşüktür.  Halkla ilişkilerin bir parçasıdır. Abartı içermez; şirket hakkında daha gerçek bilgiler taşır. Daha güvenilir. Halkla ilişkilerin kurulmasına yardımcı olur.

Tanıtımın Amacı Nedir?

Tanıtımın temel amacı, mümkün olan en kısa sürede mümkün olduğunca çok kişiye özel bilgi sağlamaktır. Ürünlerin veya hizmetlerin herhangi bir satışını kaydetmek için, müşterilerin var olduklarının farkında olmalı ve ekli faydaları da bilmelidirler. Bir ürün veya hizmetin farkında olan kişi sayısı arttıkça, ek satış potansiyeli de artar.

Tanıtım, yeni ürünlerin tanıtılması, mevcut ürünlerin satışlarının arttırılması, vb. gibi geniş bir amaç için yürütülmektedir. Ayrıca çalışanların başarılarını, şirketin sivil faaliyetlerini, kirlilik kontrol aşamalarını, araştırma ve geliştirme başarılarını, finansal performansı, ilerleyişini vurgulamayı amaçlamaktadır.

Tanıtım yoluyla, bir şirket kurumsal imajını geliştirebilir veya geliştirebilir. İnsanlar basın muhabirleri, köşe yazarları veya haber okuyucularının kitle iletişim araçları ile söylediklerinden bağımsız olarak söylediklerine daha fazla güveniyorlar. Tanıtım, şirketin adını ve operasyonlarını vurgulamaktadır. Şirketin adını popülerleştirir. Bu bağlamda tanıtım, kamuya açık konuşmalar yapmak, röportajlar vermek, seminerler düzenlemek, hayırsever bağışlar sunmak, film oyuncuları, politikacılar veya popüler kişilikler ile mega etkinlikler başlatmak, onlar hakkında haber yayınlamak için kitle iletişim araçlarını kullanmak vb. sayılabilir.

Bir ürün ya da markanın, şehir çevresinde görülen araçlara ait ürün yerleştirme ya da logolar gibi stratejiler yoluyla görünmesini sağlamak için bir tanıtım kampanyası oluşturulabilir. Bu strateji genellikle bir ürünün belirli faydalarını paylaşmaz veya açıklamamaktadır, ancak bunu olabildiğince çok göz önüne getirir.

Bu tür stratejiler genellikle daha ayrıntılı bilgileri paylaşan daha spesifik pazarlama kampanyalarından önce gelir.

Tanıtım ve Hedef Kitle

Tanıtılan ürün veya hizmetin türüne bağlı olarak, belirli kategorilerdeki kişiler  hedef kitleyi oluşturabilir. Örneğin, bir ürün bebekler için ise, emziren anneler ve hamile kadınlar muhtemelen bir hedef kitle olacaktır. Diğer daha az belirgin demografikler genellikle pazar araştırmasıyla belirlenir. Anketler bir şirketin pazarlama departmanı tarafından gerçekleştirilebilir veya araştırmayı yürütmek için bir dış şirkette görev alabilir. Amaç, ürün veya hizmete en fazla ilgi gösteren veya en çok ihtiyaç duyan müşterilerin demografik makyajını belirlemektir.

Şirketler ayrıca özel fırsatlar sunan sık alışveriş programları gibi araçları kullanarak müşteriler hakkında bilgi toplar. Katılmak için, müşteriler genellikle kendileri hakkında en az asgari bilgi paylaşmalıdır. Bir şirketin müşterileri hakkında sahip olduğu daha fazla bilgi, pazarlama stratejilerini uygun kitlelere ulaştırır.

Tanıtım iletişimdir ve iletişim iki yönlü bir işlemdir. Yani, şirketlerin müşterileri hakkında veri toplamasının bir başka yolu da müşteri geri bildirim formlarıdır. Şirketler, müşterilerin sattıklarını beğenip beğenmediklerini ya da beğenmediklerini bilmek isterlerse, müşterilerin kim olduğu hakkında bilgi toplamak isterler.

Reklam ve Tanıtım Arasındaki Farklar:

  • Reklam ve satış promosyonları gibi, satışlar da tanıtım yoluyla arttırılabilir.
  • Tanıtım, reklam ile karşılaştırıldığında daha fazla güvenilirlik taşır.
  • Tanıtım ücretsizdir; doğrudan maliyet içermez.
  • Tanıtım, üreticilere ve distribütörlere birçok avantaj sunar.

Tanıtım Türleri Nelerdir?

Çok çeşitli tanıtım türleri vardır. Pazarlama kampanyaları genellikle geleneksel reklam araçlarının etrafında oluşturulsa da , en iyi tanıtım genellikle basılı veya çevrimiçi ortamda veya havada yayın satın almayı içermeyen stratejiler yoluyla gelir. Sosyal medya, en yaygın tanıtım biçimlerinden biri haline gelmiştir. Büyük veya küçük birkaç şirketin Facebook, Instagram, Twitter ve daha fazlası gibi platformlarda sosyal medya hesapları yoktur. Bu çıkışlar aracılığıyla, takipçileri oluşturmak ve paylaşmak istedikleri mesajlar için bir kitle kurabilirler.

Şirketler düzenli olarak yayınlayarak, markalarını takipçilerinin zihninde tutuyor ve takipçileri yayın paylaşmaya teşvik ederek kitlelerini genişletebiliyorlar. Nihai amaç, viral olan ve milyonlarca kez paylaşılan bir gönderi yaratmak olsa da, daha gerçekçi, günlük bir hedef sadece uygunluğu sürdürmek ve daha geniş bir kitleyi yavaş ve istikrarlı bir şekilde oluşturmaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu