Beyin Yakan Optik İllüzyonlar: Etkileyici 18 Optik İllüzyon

Bu inanılmaz optik illüzyonlar, dünya hakkındaki algılarınızı test edecek. Her şeyden önce, algı söz konusu olduğunda, gerçekten görmenin bakanın gözünde olduğunu ortaya koyuyorlar.

Bezold Etkisi

Bezold Etkisi

Alman meteorolog Wilhelm von Bezold, aynı kırmızı rengin yanındaki renge bağlı olarak daha açık veya daha koyu göründüğünü gösteren bu etkiyi keşfetti. Soldaki kırmızı, beyazla daha açık görünüyor, ancak sağdaki siyahla çevrelendiğinde daha koyu görünüyor. Aslında aynı kırmızı.

İmkansız Üç Dişli Mızrak

Imkansiz Uc Disli Mizrak

Blivet olarak da bilinen imkansız trident, üç uca sahip gibi görünen, ancak sabit uçta sadece iki uca dönüşen imkansız bir nesnedir. Bir uçtan diğer uca bakmak kafa karıştırıcı olabilir. İlk görünüşlerinden biri Mart 1965’te MAD dergisinin kapağındaydı.

Kafe Duvarı İllüzyonu

Kafe Duvari Illuzyonu

Dr. Richard Gregory bu yanılsamayı ilk olarak bir Bristol kafesinin duvarındaki çinilerde gözlemledi (bu nedenle adı). Değişen açık ve koyu tuğlalar kademelidir ve gri “harç” çizgileri katmanları ayırır. Ancak çizgiler eğri gibi görünse de aslında düz ve paraleldirler.

Chubb Yanılsaması

Chubb Yanilsamasi

Chubb İllüzyonu, bir nesnenin görünen kontrastının, sunumun etrafındaki bağlama bağlı olarak değişeceğini ortaya koymaktadır. Buradaki orta daireler tamamen aynıdır, ancak tek tip bir arka planla eşleştirildiğinde, daire, yüksek kontrastlı bir dokuyla çevrelendiğinden daha yüksek kontrasta sahip görünmektedir.

Sihirli Göz İllüzyonları

Sihirli Goz Illuzyonlari

Bu optik illüzyon, gözlerden biraz daha fazla iş alır. Görüntüye yaklaşın ve gözlerinizi odaklayın. Görüntünün ötesine bakıyormuş gibi gözlerinizi yeniden odaklamaya çalışın. Üç boyutlu bir yanılsama görünmelidir. Stereogram olarak da adlandırılan bu görüntüler, derinlik algısının gözün kendisinde değil beyinde gerçekleştiğini kanıtlıyor. Hala gizli resmi bulamadınız mı? Bir kafatası arayın.

Merdiven Korkuluğu mu, İnsanlar mı?

Merdiven Korkulugu mu Insanlar mi

Sütunları mı yoksa insanları mı görüyorsun? Merdiven korkuluğu optik yanılsaması, kolayca görülebilen sütunlar içerir, ancak aralarındaki negatif boşlukta insan siluetleri bulunur. Bu, çift görüntünün klasik bir örneğidir. Bazen iki boyutlu olarak çizilir, bu da deşifre edilmesini daha da zorlaştırır.

Ebbinghaus Yanılsaması

Ebbinghaus Yanilsamasi

Sağdaki turuncu daire soldakinden daha büyük gibi görünebilir, ancak iki daire tamamen aynı boyuttadır. Bu gibi illüzyonlarda, nesneleri çevreleyen boşluk gözlerimizi yanıltacak ve aslında aynı olduklarında bazı şeylerin farklı boyutlarda olduğunu düşünmemize neden olacaktır.

İmkansız Fil

Imkansiz Fil

İlk bakışta bu filin normal olduğunu düşünebilirsiniz ama sonra çok fazla bacağı olduğunu görmeye başlıyorsunuz. Ancak, imkansız trident gibi, bu filin bacakları beklenmedik yerlerde başlar ve biter. Trident’in aksine, fil aynı üç boyutlu uzay yanılsamasına sahip değildir.

Fraser Spiral İllüzyonu

Fraser Spiral Illuzyonu

Fraser Spirali, beyni siyah ve beyaz çizgilerin içe doğru kıvrıldığını düşündüren optik bir yanılsamadır. Ancak tek bir çizgiyi takip ederseniz, bunların aslında bir spiral değil, eş merkezli daireler olduğunu görebilirsiniz. Bu yanılsama, psikolog Sir James Fraser’ın keşfettiği 1908 yılına kadar uzanıyor.

Gri Kareler

Gri Kareler

Bu yanılsama, gözleriniz görüntünün üzerinde gezinirken siyah kareler arasında gri karelerin göründüğünü düşünmeniz için zihninizi kandırır ve neredeyse bunun hareketli bir görüntü olduğu izlenimini verir. İşin püf noktası, siyah kare ve beyaz çizgiler arasındaki yoğun kontrastta yatıyor.

İmkansız Küp

Imkansiz Kup

“İmkansız küp” veya “mantıksız küp”, gerçekte sadece iki boyutlu olduğunda üç boyutlu bir nesneye baktığımızı düşündüren belirsiz bir nesnedir. Sonsuz yükselen merdivenler gibi yanılsamalar ile tanınan sanatçı ve matbaacı MC Escher tarafından icat edildi.

Hayali Kontürler

Hayali Konturler

İtalyan psikolog Gaetano Kanizsa, beyaz üçgenin algılandığı bu görsel yanılsamayı geliştirdi, ancak bizi orada olduğunu düşünmemizi sağlayan çevreleyen şekiller. Gözlerimiz doğal olarak boşlukları doldurmaya çalışır, gerçekte orada olmayan şekillerin önerilerini bulur.

Leylak Avcısı

Leylak Avcisi

Bu görsel yanılsama, ortada siyah bir çarpı bulunan, bir saatteki sayılar gibi ayrılmış 12 leylak noktasından oluşur. Her nokta, saat yönünde dönüşle 0.1 saniye boyunca kısaca silinir. Artıya bakarsanız, disklerin hareketi yeşil bir nokta ile değiştirilir ve daire boyunca boşluklar görünür.

Yüzen Yapraklar

Yuzen Yapraklar

Siz resme bakarken “yapraklar” dalgalar halinde hareket ediyormuş gibi görünüyor. Garip olan şu ki, durup görüntüye bakarsanız, yaprakların hareketsiz kalmasını sağlamalısınız. Hareket yanılsaması, renklerdeki yoğun kontrasttan gelir.

Resim İllüzyonu

Resim Illuzyonu

Bu resim daha az optik bir yanılsama ve daha çok ikili bir görüntüdür. Bulutlar eski bir geminin yelkenlerini oluştururken köprü yavaşça gökyüzüne doğru kaybolur. Düzinelerce başka çift görüntülü tablo çizen Kanadalı ressam Rob Gonsalves tarafından yapıldı.

Tavşan-Ördek

Tavsan Ordek

Bunu daha önce görmüş olabilirsiniz. Önce tavşanı mı yoksa ördeği mi görüyorsun? Görmediğin biri var mı? Görüntü ilk olarak 1892’de bir Alman mizah dergisinde yayınlandı. Bildirildiğine göre filozof Ludwig Wittgenstein’ın bazı derin düşüncelerine ilham kaynağı oldu.

Sandalye Hangi Yöne Bakıyor?

Sandalye Hangi Yone Bakiyor

İlk başta koltuğun açıklığının size dönük olduğunu düşünürsünüz ama adam oturduğunda öyle değildir. Bu aslında gözü kandırmak için tasarlanmış özel yapım bir sandalye. Koltuğun tüm sol tarafı aşağı doğru eğimliyken, koltuk kasıtlı olarak dengesiz. Fransız stüdyo Ibride tarafından tasarlanmıştır. Arkadan tam doğru açıda, sandalye tamamen dönüşüyor.

Penrose Üçgeni

Penrose Ucgeni

Penrose Üçgeni, var olamayacağı için imkansız üçgen olarak da bilinir. Aslında, bu bir üçgen değil, sadece farklı bir şeklin bir bütün gibi görünmesini sağlayan bir optik illüzyondur.

Kaynak: https://www.wisegeek.com/entertainment/amazing-optical-illusions-that-will-play-tricks-on-your-mind/

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu