İstanbul’da Boğaza Yakın Gezilecek Yerler

İstanbul birçok yönden bir kavşak noktasıdır. Kara ve deniz, Avrupa ve Asya, Bizans ve Türk mimarisi, geçmiş ve bugün arasında bir kavşaktır. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız hafta sonunda ister tek başınıza isterseniz de ailecek günü birlik gezip stres atabileceğiniz yerleri sizin için derledik. Türkiye’nin en büyük şehrinde, Boğaz’ı seyrederken, gezmek için bazı önemli mekanlar…

1 Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı Eminönü’ndeki en önemli yapılardan birisidir. Tarihi mekân hem turistik bir merkez olması hem de alış veriş merkezlerine meydan okuyan yapısıyla yıllardır eskimeyen bir ticaret merkezidir. Mısır Çarşı’na girdiğinizde hem kalabalığın bir parçası olacaksınız, hem de biraz durup kalabalığa baktığınızda kadar yalnız birisi olduğunuzu düşüneceksiniz.


2 Galata Kulesi

Galata Kulesi, Boğaziçi’nin en önemli simgelerinden biridir. Kule dokuz katlıdır ve 360 ​​derecelik İstanbul manzarası için açık bir gözlem güvertesi vardır. Üst katlarda kesinlikle hayatta bir kez karşılaşabileceğiniz bir yemek yeme fırsatı yaratacak bir restoran ve kafe var. Ve korkma; Dokuz kat merdiven çıkmak istemeyenler için Galata kulesinde sizi her kata taşımak için çalışan iki asansör de bulunuyor.

Hezarfen Ahmet Çelebi’nin Galata Kulesi hikâyesi doğrudur değildir. Bunu çok tartışacak değiliz. Ancak Galata Kulesi’nin oyunlara, filmlere ve aşklara ilham verdiğini inkâr edemeyiz. Kuleye çıkıp etrafa baktığınızda, modern yapıları görseniz de, bir an, kulenin dile geldiği ve tarihe tanıklık etmesinin hikâyesini duyabilirsiniz.


3 Kız Kulesi

Kız Kulesi’nin (veya Kız Kulesi’nin) kökeniyle ilgili pek çok hikaye vardır. En popüleri nesillerdir Türkiye’de kulaktan kulağa yayılıyor. Taş kulenin içinde büyük boyalı duvar resimleriyle anlatılıyor. İmparatorun hikayesini öğreneceksiniz.

Tarihi M.Ö. 4’üncü yüzyıla dayanan Kız Kulesi hakkında onlarca hikâye anlatılır. Ancak anlatılan her efsanenin yanınızda sevdiğinizle beraber gece, sahilden Kız Kulesi’ni seyrederken gerçek olduğuna inanacaksınız. Alternatif olarak Salacak’tan kalkan teknelere binerek kuleyi de ziyaret edebilirsiniz.


4 Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, Bizans imparatoru Justinianus döneminde inşa edilmiştir. Paris’in altındaki yeraltı mezarları gibi, eski Konstantinopolis’in altında yatan yüzlerce mezardan biridir.

Sarnıç, 1963 yılında James Bond’un Rusya’dan Sevgilerle filminde yer alır; Bekleyebileceğiniz bazı dikkate değer yerler, Medusa’nın karmaşık oymalarıyla desteklenen sütunlar, tavus kuşu tüyü tasarımlı bir sütun ve hatta içinde ferahlık için bir kafe. Hepsinden iyisi, ara sıra sarnıcın durgun sulara mükemmel bir şekilde yansıyan tavanlarını görebilirsiniz.

Aslında sarnıcın gezilebilen yerleri, gezilmeyen yerlerinde göre çok büyük bir alan sayılmaz. Yine de labirent gibi sarnıcın içerisinde yönlendirmeler olmasa kaybolmak içten bile değil. Yerebatan Sarnıcı’nı gezerken bazen gerçek olup olmadığı hakkında aklınızın içerisinde gel-git olabilir. Telaş etmeyin.


5 Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii, Türkiye’nin en büyük anıtları arasındadır. Uzun minareleri ve geniş kubbeli odaları, Bizans ve İslami mimari etkileri zarif bir şekilde birleştiren muhteşem bir yapıdır. Kendiniz dini olarak meyilli olmasanız bile, İstanbul’daki çoğu camide olduğu gibi bu caminin çökmekte olan iç kısmı, Türk İslam sanatının geometrisi ve Müslüman ibadet yerlerinin güzelliği hakkında muhteşem bir fikir sunuyor. Türk kültürünün en güzel örneğidir.

Avlusunda bulunan Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan’ın türbelerinin de görülebileceği yapıyı kuş olup havadan seyretmek için çok şeyini feda edebilecek o kadar çok insan var ki. Süleymaniye Camii, kesinlikle dünyanın en güzel camilerinden birisi aynı zamanda en güzel yapılarından birisi.


6 Kapalıçarşı

Dünyanın ticaret merkezi olsun diye Fatih tarafından yaptırılan bu muhteşem eser, 64 cadde ve 4 bin dükkâna ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en büyük alış-veriş merkezi olmasının yanında sadece alış-veriş değil gezmek için de vazgeçilmez yerlerden.


7 Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı için dünyanın en güzel saraylarından birisi desek, Türkiye içerisindeki yerini de belirlemiş olacağız. 1924 yılında müzeye dönüştürülen saray yıllar boyu Osmanlı’ya ev sahipliği yaptı.


8 Ortaköy Camii

Köprü, Asya ve Avrupa manzarası ile sahip olduğu mistik yapısı, görenleri kendisine hayran kalmasına yetiyor hatta artıyor. Ortaköy Camii’nin bu yapısının altında belki de kubbeye hat sanatıyla yazdırdığı Allah, Muhammed ve Halifelerin adının yazmasıdır, kim bilir.


9 Aya İrini Kilisesi

Tarihin derinliklerinden gelen büyülü bir sanat eserini göreceksiniz. Topkapı Sarayı’na dâhil edilen tarihi kilise bir dönem silah deposu olarak da kullanıldı. Ancak muhteşem akustiği günümüzde düzenlenen müzik festivallerine katılan sanatçıları da ziyaretçileri de mest ediyor.


10 Rumeli Hisarı

Yerliler ve turistler, Rumeli Hisarı’nın başka hiçbir yerde olmayan, şehrin gerçekten tarif edilemez bir manzarasını sunduğu konusunda hemfikir. Sultan için savunmanın en büyük endişe olacağı Boğaz’ın en dar noktasında inşa edilmiştir. Bu tahkimat zaferi, 1541’de inşa edildiğinden beri olduğu gibi Boğaz’ı da gözetliyor. Kale, üç ana kuleden (sırasıyla onları inşa eden adamlardan sonra), 13 gözetleme kulesinden ve 7 m  kalınlığında duvarlarla çevrili. Erişilmesi biraz zor olabilir, ancak şüphesiz ekstra çabaya değer.


11 İstanbul Akvaryum

İstanbul Akvaryum, geniş ve çeşitli deniz canlıları listesi sayesinde dünyanın en büyükleri arasında yer almaktadır. Bir büyük tanktan diğerine yaptığınız yürüyüşte, dünyayı dolaşarak, özellikle geldikleri bölgeye göre düzenlenmiş balık tanklarını görürsünüz. Etrafınıza bakın ve dalgaların altında, gözlerinizin önünde var olan cömert yaratıkların tadını çıkarın. Akvaryum, çocuklu aileler veya bir grup yetişkin için harika bir gün.

Click to rate this post!
Rating: 0 · (0)

1 visit(s) today

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu